vrijdag 7 september 2007

Messentrekkers en vakscholen

Minder vakschool, minder messentrekkers.
Allez, is de Jean-Marie helemaal zot geworden, hoor ik U al tieren.
Neen, maar toch denk ik dat er een band is tussen het toenemend geweld op en rond school en de lange leerplicht, vooral op vakscholen. Voor mijn plan om die leerplicht in te korten, moet ge maar es gaan lezen op de site van mijn eldeedee, www.lijstdedecker.com.
Leerlingen die andere leerlingen of zelfs leraars een rammeling geven of neersteken, passagiers die chauffeurs en kaartjesknippers aanvallen, ramkrakers en carjackers en andere jackers, had ge me daar tien jaar geleden over verteld, dan had ik gedacht dat ge over Amerika bezig waart. Maar nu is het al in Belgenland, en in andere Europese landen, even erg gesteld.
De mensen die het zover hebben laten komen, de couscoussocialisten en de Vierkant Linkse Democraten, zijn nog altijd niet wakker geworden. Ze hebben het nog altijd over dat 'subjectief gevoel van onveiligheid.' Ge weet wel, al die mensen die in mekaar getrapt worden door brutale vlegels, die hebben hun moeilijkheden zelf gezocht. Zo'n aanvallen of zelfs moorden zijn dan al gauw maar 'incidenten.'
Nu, terug naar mijn vakschool van daarstraks. Als ge de jeugd wilt weghouden van geweld, wapens en drugs, dan moet ge ze hoop geven. En wat voor een hoop krijgen ze nu? De dop, de hangmat, op cafe en op straat rondhangen. Als ge geld wilt verdienen, moet ge op straat hangen en drugs dealen. Dat is het toekomstproject van de paarse 'losers.'
Mijn eldeedee en ik zien een andere toekomst. Een toekomst waar afgestudeerden geld kunnen verdienen door te werken. Met hun hersenen, en met hun handen. Er is niets verkeerds aan een gast die onder het roet van een motor zit als die daar zijn brood kan mee verdienen. Hetzelfde met een loodgieter of een timmerman. Werk is werk, een specialist is een specialist. 't Is niet omdat meneer in een CLK rondtoert en een groot diploma rond zijn dikke nek hangen heeft dat ie beter is dan een meestergast of garagist.
Kort de leerplicht voor vakscholen in, en ge hebt een grotere aanvoer van deskundig personeel dat eerder op de markt komt. Laat die mannen werken en geld verdienen. Daarvoor hebben ze ook nog iets anders nodig. Lagere belastingen en minder formulieren. En ja, mijn eldeedee is daar ook voorstander van!

Geen opmerkingen: