maandag 29 oktober 2007

Die van Middelkerke


Die van Middelkerke, dat zijn toch speciale, hoor.
Thuis bij mijn ouders werd er vroeger de hele tijd gesproken over die van Middelkerke.
Toen Oostende dankzij de maalboot naar Engeland, de visserij en het toerisme de metropool van de kust werd, trokken veel Middelkerkenaars naar mijn Oostende.
Daar zaten grote mijnheers bij, die kasten van villa's kochten in de duinen en aan de baan naar Brussel. Die weigerden resoluut om ook maar een beetje moeite te doen om Oostends te spreken en met de lokale bevolking te babbelen. Neen, alles moest in het Middelkerks gebeuren.
Er waren ook armere Middelkerkenaars bij, die aan de kant van de haven en in de Conterdam gingen wonen. Met hen waren er andere problemen. Ze konden niet mee met de tijd en vonden de Oostendse vrouwen te modern. In plaats van te volgen, maakten ze hen uit met allerlei scheldwoorden. En ge mocht niet terugroepen, want vaak hadden ze messen bij zich en zouden ze u lastig vallen, ook op de kusttram.
Als ge een Oostendse vrouw wilde helpen tegen dat geweld, dan kreeg ge ofwel zelf een mes in uw buik, of een proces aan uw been. 't Was dan zogezegd den Oostendenaar zelf die het geweld van de Middelkerkenaar uitgelokt had.
Nog slechter, die Middelkerkenaars wilden ook niet dat hun kinderen samen in het zwembad of in de turnles zaten met onze Oostendenaars. Zelf vielen ze wel Oostendse zwemsters lastig in het zwembad of in de vijvers van 't Bosje. In het ziekenhuis hetzelfde liedje: Oostendse vrouwenartsen waren niet goed genoeg om Middelkerkse vrouwen te helpen bevallen.
Nu, ge ziet al waar ik naartoe ga: is het wij Oostendenaars die ons moeten aanpassen aan de gasten uit Middelkerke, of moeten zij onze taal, onze gewoonten leren respecteren en ook aanvaarden? Ik denk dat iedereen die met zijn twee voeten op de grond staat, luidop JA zal antwoorden op het tweede deel van de vraag. En dat is waarom mijn eldeedee ook de ondertitel 'partij van het gezond verstand' meedraagt. Als ge in Rome zijt, dan doet ge zoals de Romeinen, nietwaar?
Bij mijn eldeedee zijn er twee die er ook zo over denken, Aisha Van Zele en Mimount Bousakla, en ge kunt ze aanhoren op http://www.lijstdedecker.com/.
Wat ge daar niet vindt is die mistige foto van de kustweg tussen Middelkerke en mijn geliefd Mariakerke, maar die krijgt ge hier toe.

Geen opmerkingen: