dinsdag 26 februari 2008

Godsdienst en Gefoefel

Waar is de tijd dat godsdienst nog een bedevaart naar Lourdes en de fanfare op stap naar de kapel was?
Zoals veel in onze maatschappij, is er met de godsdienst veel misgelopen. Een goed voorbeeld daarvan krijgt ge nu met de Islam, en ik heb het dan nog niet over de Deense cartoons of over onverdraagzaamheid en haat gepredikt door de Saoedi's, maar over de Islam in onze eigen contreien.
De staat - zeg maar die godsdienstige partij bij uitstek, de tsjeven - richtte een moslimexecutieve op, gewoon omdat de katholieken al kerkfabrieken en parochiezalen uitbaatten en de moslims dat perse ook moesten hebben.
Maar kijk nu hoe dat het afgelopen is? De moslimexecutieve is gesloten als een failliete frietbarak, alleen heeft het de Vlaamse belastingbetaler duizenden euro's gekost. Er waren ruzies en vechtpartijen tussen die godsdienstige mijnheren - ge weet wel, de vrouwen tellen daar voor niet veel - en een vrome kerel ging met geld op de loop om een koelwagen voor zijn beenhouwerij te kopen. Enfin, misschien moeten we zijn zin voor ondernemen nog als een vorm van culturele verrijking bekijken.
De enige die al jaren lang van de daken schreeuwt dat er iets niet pluis was in die frietbarak, was Mimoentje. Ons Mimoentje, van mijnen eldeedee.
Nu die frietbarak in mekaar gestort is, gaat Mimoentje uitvissen wie er met uw geld weggelopen is en het ding heeft laten in mekaar stuiken.
Godsdienst en gefoefel, het zou moeten uit mekaar getrokken worden zoals godsdienst en staat. En dan heb ik het nog niet over dat triestig tafereel in Leuven, waar de gemeenteraadsleden tegen een verbod op hoofddoeken voor gemeentepersoneel gestemd heeft. Raad eens om welke reden? Een verbod zou de emancipatie van de moslimvrouw in de weg staan. Hebt ge nog zo'n onzin gehoord? Het is precies de hoofddoek die de vrouw in de hoek duwt. Moest ze geen hoofddoek moeten dragen van de man in het gezin, dan pas zou ze weten wat emancipatie betekent.

Geen opmerkingen: