zondag 31 augustus 2008

Den Oude Markt

't Is hier het laatse, hete zomerweekend en 'k zit op de Mercator een koele verse pint te pakken, met mijn benen in 't water van de bassin.
Maar wat duizenden Vlamingen graag doen, kan blijkbaar niet meer in Leuven. Niet meer op den Oude Markt. Want het gespuis is daar heer en meester. Zegt de bekendste bullebak van het land, Leuvense burgervader Louis Tobback.
Pardon, Louis, maar als de burgers en toeristen eens op hun gemak een pint willen gaan pakken op een terras, en dat niet meer rustig kan, wie is dan verantwoordelijk? Wie gaat ge ter hulp roepen om het gespuis op te pakken? Precies, de politie. De politie die onder de bevoegdheid staat van het gemeentebestuur. Van de burgervader.
Als het in Leuven dus zo uit de hand loopt dat de gewone man niet meer van de terrastjes kan genieten, met een pint en een pot mosselen of een zak frieten, dan is het omdat de burgemeester de zaak laat verloederen.
Louis, stop zeveren over dat gespuis, maar pakt het aan, man. We kunnen niet blijven toezien hoe meer en meer plaatsen, straten, speelpleinen overgenomen door het gespuis, terwijl de politie laat begaan en de burger zijn voordeur moet vergrendelen en niet meer van het mooie weer kan genieten.
Louis, als ge echt een burgervader wilt zijn, dan pakt ge de problemen van de burger aan. Met gezond verstand, zoals ze dat bij mijnen eldeedee zeggen. Laat de Leuvenaars toch ook eens van de zomer genieten in hun mooie stad.
Sorry voor genen foto, he, maar mijn fotoapparaat is in de bassin geduikeld en de Verstrepen heeft er mij nog geen nieuwe gekocht. Hij is onze foto-expert maar heeft het te druk bezig nu. Met wat, week ik ook niet, 't zal zeker weer geen tocht naar Benidorm of zoiets zijn, zeker.

Geen opmerkingen: